Δελτίο Τύπου για τον νέο νόμο για την Ισότητα στον Γάμο

Αθήνα, 22/02/2024

 

Στις 15/02/2024 σε ένα ακόμη ιστορικό βήμα προς την πρόοδο την ισονομία και την ισότητα, μετά την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια το 2015 και την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου το 2017, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε με ευρεία πλειοψηφία το νόμο που επιτρέπει τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Το ιστορικό αυτό βήμα, όπως και όλα τα προηγούμενα, αποτελεί και μια δικαίωση του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, στο οποίο συμμετέχουμε με υπερηφάνεια.
Ο νόμος αυτός είναι το πιο πρόσφατο ουσιαστικό βήμα στην πορεία προς την εξάλειψη των διακρίσεων και την προώθηση της ισότητας για όλους τους πολίτες.

Ταυτόχρονα όλο αυτό το διάστημα γίναμε μάρτυρες μιας ομοβροντίας ρυπαρού και κακοποιητικού λόγου εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στα MME και στα social media.
Οι Rainbow Seniors εκφράζουμε την αγανάκτηση και την οργή μας και αναρωτιόμαστε ποια είναι η ώρα να επέμβει επιτέλους ο εισαγγελέας και να εφαρμόσει τον αντιρατσιστικό νόμο του 2014.
Οι ΛΟΑΤΚΙ πολίτες/ισσες και οικογένειες βγαίνουμε νικητές/τριες αλλά και βαριά τραυματισμέν@ από όλον αυτό τον οχετό μίσους που εξαπέλυσαν εναντίον μας κάποιοι «ευυπόληπτοι» και «φυσιολογικοί».

Η ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον γάμο δεν είναι απλώς νομοθετική πράξη, αλλά ένα μήνυμα αποδοχής, σεβασμού και αναγνώρισης της αξίας κάθε ανθρώπου και της αγάπης που μπορεί να ενώνει δύο άτομα, ανεξαρτήτως φύλου.
Αυτός ο νέος νόμος αποτελεί μια νίκη για την πολυμορφία, την πλουραλιστική κοινωνία και την ελευθερία του ατόμου να ζει τη ζωή του όπως το επιθυμεί, χωρίς περιορισμούς ή διακρίσεις.
Το σημαντικότερο όμως βήμα ήταν η αναγνώριση και η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών των ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών, ένα γεγονός που καθυστερούσε χρόνια και τα άφηνε να μεγαλώνουν μέσα στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τη πρωτοβουλία κατάθεσης του νομοσχεδίου απέναντι στα κόμματα και στους 176 βουλευτές που το ψήφισαν.

Δεν παραβλέπουμε βέβαια τις ατέλειες του νόμου, καθώς αποκλείει τα τρανς άτομα και δεν λύνει προβλήματα της τρανς γονεϊκότητας, εισάγει διάκριση στο θέμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής απέναντι στους ομοφυλόφιλους άνδρες και υποβάλει τις ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες σε ταλαιπωρία και πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να γίνει η τεκνοθεσία από τον/την μη Βιολογικό Γονέα, καθώς εκλείπει το τεκμήριο γονεϊκότητας. Για τη διόρθωση αυτών των ατελειών θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

Το Σωματείο των Rainbow Seniors εκφράζει τη χαρά του για αυτήν την ιστορική στιγμή και δεσμεύεται να συνεχίσει να προωθεί την ισότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια για όλες/ους/α και, κυρίως, για τα ηλικιωμένα άτομα.