ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Παραβίαση του πανανθρώπινου δικαιώματος στη γονεϊκότητα και την τεκνοθεσία: μια ιστορία παραλόγου

Αθήνα, 25/11/2022

Μια απίστευτη ιστορία νεοελληνικής ρατσιστικής και τρανσφοβικής γραφειοκρατικής τρέλας φαίνεται πως έλαβε χώρα τις τελευταίες μέρες με την περιπέτεια γνωστής τρανς ακτιβίστριας, συγγραφέως και εκπαιδευτικού. Επιθυμώντας να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της για αίτηση τεκνοθεσίας η Κ. βρέθηκε μπλεγμένη σε έναν κυκεώνα εξετάσεων, συλλογής εγγράφων με μικρή διάρκεια ισχύος (μόλις μερικών μηνών), συνεντεύξεων με αδαείς και ανάγωγους υπαλλήλους δημόσιων δομών, καθώς και συνεχών απογοητεύσεων και παραπομπών από τον έναν στον άλλο. Η ιστορία θυμίζει σουρεαλιστικό αφήγημα, χωρίς αρχή και τέλος, και παραπέμπει μάλλον στη «Δίκη» του Κάφκα.

Συγκεκριμένα, η K., αφού υποβλήθηκε σε μία σειρά χρονοβόρων εξετάσεων προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίζει ενοχλητικά διερευνητικά βλέμματα, τρανσφοβικά σχόλια, αλλά και αδιάκριτες, άκυρες, άσχετες και κακοποιητικές ερωτήσεις. Μετά από την άρνηση υπαλλήλου να την εξυπηρετήσει, συνάντησε διαδοχικά δύο διαφορετικούς ψυχιάτρους δημόσιας δομής, τα στοιχεία των οποίων είναι στη διάθεση κάθε αρμόδιας αρχής, και οι οποίοι αρνήθηκαν αμφότεροι να υπογράψουν ώστε να προχωρήσει η διαδικασία με σαφή ρατσιστικό, τρανσφοβικό και κακοποιητικό λόγο, και ανήκουστα προσβλητικά σχόλια για την τιμή και την αξιοπρέπειά της.

Συγκεκριμένα, η πρώτη ψυχίατρος δήλωσε άγνοια επί των τρανς ζητημάτων και επικαλέστηκε αδυναμία να διαχειριστεί το όλο ζήτημα, παραπέμποντας σε άλλον συνάδελφο, ο οποίος με τη σειρά του αρνήθηκε ξεκάθαρα να την εξυπηρετήσει λόγω του ότι ήταν τρανς. Αμφότεροι δε, έδειξαν ξεκάθαρα να αγνοούν ότι από το 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακοίνωσε επίσημα την αποπαθολογικοποίηση των τρανς ταυτοτήτων και προέβη στην αφαίρεση τους από την κατηγορία των ψυχικών διαταραχών στην ενδέκατη έκδοση της Διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμησης Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (ICD-11).

Έτσι η Κ. υποχρεώνεται, χωρίς κανέναν έγκυρο λόγο, να περάσει πάλι αυτόν τον γολγοθά για να εκδοθούν νέα επικαιροποιημένα έγγραφα, με κόστος πολλές επιπλέον χαμένες εργατοώρες από την εργασία της, αναμένοντας το επόμενο ραντεβού με νέο δημόσιο ψυχίατρο που θα της ορίσουν σε μερικούς μήνες, με αμφίβολα και πάλι αποτελέσματα.

Δεδομένων όλων των παραπάνω είμαστε υποχρεωμένες/οι/α να καταγγείλουμε δημόσια και προς πάσα κατεύθυνση, όχι μόνο την άγνοια των δημόσιων λειτουργών, όχι μόνο την επιστημονική τους ανεπάρκεια, αλλά κυρίως τη ρατσιστική, σεξιστική, τρανσφοβική και κακοποιητική συμπεριφορά απέναντι σε εξυπηρετούμενα πρόσωπα-πολίτες, στοιχεία που μόνο ευρωπαϊκή χώρα δεν θυμίζουν. Απαιτούμε την άμεση ηθική αποκατάσταση της K., και εφιστούμε την προσοχή των αρμοδίων αρχών ώστε να επιληφθούν του θέματος καθώς και της άσκησης πειθαρχικού ελέγχου στους υπαλλήλους και τα εμπλεκόμενα στελέχη.

Τέλος, θα θέλαμε να δηλώσουμε εμφατικά ότι κάθε πολίτης του ελληνικού κράτους θα έπρεπε να έχει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στις διαδικασίες τεκνοθεσίας/αναδοχής ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου και χαρακτηριστικών φύλου. Το αντίθετο συνιστά παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς και στέρηση του δικαιώματος ενός παιδιού να μεγαλώσει σε οικογένεια αντί σε ίδρυμα.

 
Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις και συλλογικότητες της Κοινωνίας των Πολιτών:
  • Rainbow Seniors
  • Ελληνική Κοινότητα Ίντερσεξ – Intersex Greece
  • Πολύχρωμο Σχολείο
  • Proud Seniors Greece (Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων 50 και άνω)
  • Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
  • Υπερήφανοι Γονείς
  • Athens Pride
  • Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης
  • Thessaloniki Pride
  • ΛΟΑΤ ΑμεΑ